Wednesday, August 10, 2005

Rio de Janeiro

bom dia,

Net mijn weekend Rio de Janeiro achter de rug (was eigenlijk meer een week :))! Dus hier volgt het verslag voor thuisblijvers.

Donderdagavond na het werk de bus genomen naar Brusque. Ik ging immers vrijdag samen met Gabriel, Carol (zussen van Anderson), Luciana (vriendin van Anderson) en een bevriend koppel van hen naar Carrero World. Aangekomen in Brusque (met een vertraging daar de bus maar niet kwam opdagen) gingen we eerst pizza gaan eten en daarna ging het richting een verjaardsfuif van een vriendin van Gabriel. Veel volk, wel weinig (bijna geen) mensen die Engels spraken. Maar ik heb me wel enorm geamuseerd, ook al was de muziek platte commerciele house :). Na een korte nacht bus genomen naar Carrero World. Is een pretpark zoals je er ook in België hebt. We hebben daar een volledige dag in rondgesjeesd. Verschillende attracties uitgeprobeerd (de big tower heb ik wel overgeslaan, hoogtevrees weet je wel) en verschillende shows gezien. Maar bovenal verschillende vruchtensappen uitgeprobeerd :). Niet te doen welke keuze ze hier hebben aan soorten fruit, waar ik nog nooit van gehoord heb.
's Avonds dan een taxi genomen naar Navegantes waar ik overnachtte in een hotel om zo de volgende dag mijn vlucht richting Rio te kunnen nemen.

Na lang uitslapen gewandeld naar de luchthaven (was maar 10 minuten), daar geluncht (soort kleine paninibroodjes, was enorm lekker) en vervolgens mijn vlucht genomen richting Rio de Janeiro (met tussenstop in Sao Paolo). Aangekomen in Santos Dumont aeroporto heb ik een taxi genomen naar het hotel (Copa Praia in Copacabana) daar ik het toch niet echt veilig vond om alleen een bus te nemen (was immers al donker, en je weet wat ze zeggen van Rio). Aangekomen in het hotel kennisgemaakt met de groep IAESTE-studenten van Belo Horizonte en Ouro Perto. Was toch wel een bende: Tijana (Bosnië), Cyrielle (Frankrijk), Alexandra (Macedonia), Irina (Macedonia), Nemanja (Bosnië), Ben (Groot-Brittannië) en Gabor (Hongarije). Voor de eerste 2 nachten zou ik een kamer delen met Tijana en Cyrielle. Zij bleven echter maar tot zondag in Rio en daarom zou ik de laatste 2 nachten in de andere kamer slapen.

Er werd beslist om die avond van het Braziliaanse nachtleven te proeven in Rio. Werd ik onmiddellijk geconfronteerd met de Macedoonse manier van dingen regelen :). Het is echt zoals Femke vertelt: constant veranderen, enorm lang wachten tot iedereen beslist heeft of hij/zij wel meegaat,... Aangezien ik een vlugge beslisser ben, was het toch aanpassen :) Maar uiteindelijk was iedereen ready to go. Met een taxi (is toch niet echt verstandig om 's avonds rond te lopen ook al ben je met een grote groep) richting Lapa. Dit is een wijk in het noorden van de stad, waar iedereen eigenlijk gewoon op straat staat te feesten. Is ook niet moelijk met al die Caipirinha's (kosten 2 reals = nog geen 80 eurocent :)! ) Voor diegenen die Snoop Dog en Pharell Williams kennen: hebben een clip opgenomen op de befaamde trappen in die wijk. Na een nacht socialisen met Brazilianen een taxi terug genomen (is hier heel gemakkelijk daar er enorm veel taxi's rond rijden moet je gewoon je hand opsteken en je hebt na een kleine minuut zeker beet) naar het hotel en gaan slapen.

Zaterdagmorgen begon met een ontbijt in de plaatselijke bakker om de hoek (enorm lekkere boules de berlin!) en daarna ging het richting het befaamde Christusstandbeeld. In de namiddag wat rondgewandeld in het historisch centrum van Rio en in de late namiddag naar de Sugar Loaf om zo de zonsondergang met zicht op de stad mee te kunnen maken. Was echt de moeite, vooral daar Rio een heel aparte setting heeft (enorme groene heuvels midden in de stad).
's avonds dan gaan eten in een spotgoedkoop restaurant, maar supperlekker. En daarna het 'debat' omtrent uitgaan of niet. Uiteindelijk werd er beslist om naar een bossa nova bar te gaan, maar daar aangekomen bleek het gesloten te zijn. Probleem in Rio is dan, wat doe je? Want daar je niet rondwandeld in de stad maar alles met taxi doet, vindt je niet gemakkelijk de toffe plaatsen om iets te gaan drinken. Een deel van de groep was dan maar teruggekeerd naar het hotel, maar ik natuurlijk niet :)! Ik had immers gezien bij het voorbijrijden langs praia Ipanema dat er daar volla ambiance was. Onze taxi maakte dus rechtsomkeer en zette ons af op het strand. Het strand was volledig verlaten, op een paar tenten na (waar natuurlijk Caipirinha en Caipivodka werden verkocht :)) waar toffe muziek werd gespeeld en er veel jong volk rondliep. De atmosfeer was ongeloofelijk: blote voeten in het zand, golven op de achtergrond, zicht op de sugar loaf, ... Daar een paar Fransen leren kennen en ons (Tijana, Gabor, Ben en ik) daar ongeloofelijk goed mee geamuseerd! Toen het licht begon te worden beslisten we om terug naar het hotel te gaan (per taxi wel te verstaan) we waren immers nogal nat :)

Zondagmorgen opnieuw langs de plaatselijke bakker en daarna samen met Tijana en Cyrielle naar de hippiemarket in Ipanema (de anderen trokken naar het strand van Copacabana). Was enorm toeristisch, maar toch een paar mooie oorringen gekocht (Leen je zal jaloers zijn!). Na een vers vruchtensap en koek naar praia Ipanema (waar de anderen intussen ook al waren). Daar een beetje kleur opdoen tot iedereen toch wel honger begon te krijgen. Na een tussenstop in het hotel voor een douche ging het richting restaurant op de boulevard langs het water. Samen met 3 Amerikanen die de mensen uit Belo Horizonte kenden daar enorm lekker gegeten.
Daarna was het tijd om afscheid te nemen van Tijana en Cyrielle, hopelijk zie ik ze terug in Brasilia want het zijn echt 2 zotte deuren! Zij hebben immers niet de vrijheid die Rael mij geeft :) Daarna nog iets (3 of 4 of 5 :)) gaan drinken in een tof café (bea ik denk dat het echt een plaats was voor jou, enorm goede rockmuziek) waarna men besliste om te gaan slapen.

Maandag iets langer uitgeslapen. Daarna ging het richting ferryterminal waar we de boot namen naar Niteroi. Een stadje dat tegenover Rio de Janeiro ligt en dat ik echt wilde zien omwille van het museum voor moderne kunst van Oscar Niemeyer (lijkt op een enorme ufo). Jammer genoeg was het gesloten, maar de boottocht zelf en de setting waar ongeloofelijk. Na een lekkere maaltijd in het centrum van rio terug naar het hotel. Terug aangekomen in het hotel in gesprek geraakt met Rodrigo (mexicaan). We besloten dan om iets te gaan drinken op de boulevard van Copacabana samen met Alexandra, Irina, Gabor en Ben. Daar blijven plakken tot de vroege uurtjes :), daarna terug naar het hotel voor een korte dagrust :).

Dinsdag was het tijd om te pakken, de anderen vertrokken reeds om 14u. Na afscheid genomen te hebben en plannen gemaakt te hebben voor Brasiliatrip eind augustus, heb ik voor de resterende tijd wat gaan shoppen in Rio. Rond 16u richting luchtaven om mijn vlucht terug naar Navegantes te nemen. Maar dat was buiten de regen gerekend, door de enorme regenval was de luchthaven van Navegantes gesloten waardoor ik vast kwam te zitten in Sao Paulo.
Maar daar ik van Rio kwam en gebruik maakte van een verbindingsvlucht kreeg ik een gratis overnachting in Sao Paolo. Dit kwam ik pas later te weten natuurlijk, want ik mocht eerst op zoek gaan naar een tolk :) Samen met nog 12 andere werden we met de taxi naar Park Suites Hotel gebracht: amai ik wil nog wel eens een gecancellede vlucht. Het was een 5 sterrenhotel, bovendien kregen we nog een dinner aangeboden (ik heb gegrilde zalm gekozen) en een ontbijt 's morgens. Enige nadeel was dat we om 5u moesten opstaan om onze nieuwe vlucht te nemen (en avond voordien was het ook al laat). Uiteindelijk toch aangekomen in Navegantes met een dag vertraging en nu dus opnieuw aan het werk (met wallen van hier tot in china :)). Allez ik ga nu terug beginnen, na het voltooien van dit beknopte verslag. Morgen post ik wel enkele foto's.

tchau,
Lizzy

1 Comments:

At Wednesday, 10 August, 2005, Blogger bram said...

je moet me toch eens uitleggen wat een Caipivodka precies is, ben uiteraard nieuwsgierig...

 

Post a Comment

<< Home